perjantai 28. tammikuuta 2011

Project Week

Moni suomalaisaskartelija on nyt alkanut tehdä Project Lifea ja olen seurannut sitä uteliaana. Tekeillä on tosi hienoja albumeita, joista on varmasti iloa vielä vuosienkin päästä! Itseäni varten se ei kuitenkaan ole, koska skräppääminen on minulle itseilmaisua ja viihdettä ilman sen syvällisempää tarkoitusta tai deadlineja. Luulen, että ahdistuisin Project Lifen kokoamisesta liikaa.

Arjen dokumentointi on kuitenkin hienoa ja kullanarvoista. Minua on kiehtonut ”Viikko elämästä” -albumin tekeminen siitä asti, kun näin Sannikan tavattoman hienon albumin. Viikko on sen mittainen pala elämästä, jonka minäkin jaksaisin dokumentoida, ehkä jopa pari kertaa vuodessa tai parin vuoden välein tms.

Pari viikkoa sitten juttelin aiheesta Taru76:n kanssa. Tarun ehdotuksesta päätimme pistää pystyyn oman pienen haasteen: teemme tahoillamme albumit, ja Intohimona skräppäys -tapahtumassa sitten esittelemme toisillemme sen, mitä siihen mennessä olemme saaneet aikaan. Ideana siis on saada deadlinesta hieman tsemppiä sellaiseen mukavaan asiaan, mistä muutenkin on haaveillut!

Tätä projektia minunkin piti hieman jo suunnitella etukäteen! Päätin koota albumin A5 -kokoiseen kansioon, jonka otin joskus työpaikan hylkytavaroista. Joka päivälle tulee oma aukeamansa, jonka toinen sivu on kartonkia ja toinen muovitaskuja, joihin voi pistellä pienempiä lappusia. Nämä varsinaiset sivut ovat keskenään samankokoisia. Lisäksi aukeamien väliin voi pistää pienempiä sivuja tietyistä aiheista. Pohdin, tekisinkö värimaailmasta ja tyylistä yhtenäisen, mutta se ei tuntunut hauskalta, joten eri aukeamat ovat keskenään erivärisiä ja -tyylisiä.

Yritän ottaa kuvia ja tehdä muistiinpanoja ainakin seuraavista asioista:

  • miltä näytämme nyt, miltä kotimme näyttää

  • viikkorytmi: koululaisen lukujärjestys, kaikkien harrastukset, keitä tapaamme

  • mitä kaksivuotiaamme puhuu tällä hetkellä - muuttuu tosi nopeasti!

  • mitä luemme, mitä kuuntelemme ja katsomme tv:stä, Spotifysta ja Youtubesta jne.

  • mitä syömme, miten käymme kaupassa, tiskaamme, siivoamme ja pyykkäämme

  • auto, polkupyörät (aikuiset pyöräilevät myös talvella), pienen rattaat, puhelimet, tietokoneet

  • mille nauroimme, mistä riitelimme, mistä puhuttiin

  • koululaisen koulukirjat ja läksyt

Olisi myös mukavaa saada talteen näytteitä muidenkin käsialasta, kauppalistoja ym. arjen pieniä lipareita. Ja yritän saada muutkin ottamaan valokuvia. Olen päättänyt tallentaa ensi viikon. Minun piti tallentaa jo tämä viikko, mutten ollut suunnitellut etukäteen ja niinpä se karkasi käsistä!

Viikko elämästä -haasteemme on avoin kaikille, joiden tekee mieli kokeilla! Albuminhan voi koota juuri niin kuin haluaa: voisi olla myös kivaa tallentaa vain yksi asia jokaisesta päivästä ja tehdä tosi minimalistisen version. Mahdollisuuksia on rajattomasti. Olisi kivaa nähdä muidenkin versioita! Jos ei ole tulossa juuri tuohon Intohimona skräppäys -tapahtumaan, se ei haittaa, ajatuksia tai tekeillä olevia albumeita voi esitellä blogissaankin. Julkaisen omani blogissani sitten IS:n jälkeen. Nyt juuri en ole pysyä nahoissani, koska olen niin innostunut! Menenkin tästä silppuamaan paperia.

10 kommenttia:

Elli kirjoitti...

Hieno suunnitelma! Niinhän sitä
sanotaan, että hyvin suunniteltu
on jo puoliksi tehty:)Mä alan
vasta henkisesti valmistautumaan
tuohon suunnittelemiseen;)

taru76 kirjoitti...

Oho! Mä kun ajattelin että aloitan siitä kuvien räpsimisestä... sulla on jo suunnitelmat näköjään tosi pitkällä!

Ihania ideoita sulla, ja paljon aiheita. Mä ajattelin alunperin tehdä enemmän minä-keskeisemmän pläjäyksen, täytyy vielä pohtia lähestymistapaa.

Mulla on kanssa ensi viikko varattu dokumentoinnille, mutta taidankin nyt heti ruveta suunnittelemaan toteutustapaa ja ehkä materiaalejakin : )

sannika kirjoitti...

Minun vuodenaikasuunnitelmassani pitäisi itse asiassa tässä jossain vaiheessa tallentaa viikko talvea, joten laitan vakavasti harkintaan...! Joka tapauksessa odotan kovasti, että saan nähdä sinun viikkoalbumisi sitten helmikuussa, tosi hyviä suunnitelmia.

Ja muutenkin on ollut kiva poikkeilla katsomassa sivujasi, jotenkin niin mariemaisia, virkistäviä, kiinnostavia. Olen ollut vaisu kommentoija joten kuittaan tässä nyt monta leiskaa samalla! ;-)

Marie kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Taru, minäkeskeinen pläjäys olisi varmasti myös tosi hauskaa luettavaa - itse asiassa alkoi heti tulvia ajatuksia tuostakin näkökulmasta. Ehkä jonain toisena viikkona? Itse teen tosi vähän sivuja lapsistani ja perheeni tästä hetkestä, joten siksi otin tällaisen perhekeskeisen näkökulman tällä kertaa. Eihän tähän ole mitään tiettyä reseptiä, voisi myös valita vain yhden sanan ja yhden kuvan per päivä...

Ranu kirjoitti...

Tosi hyvä idea, sitä aina luulee muistavansa asioita ja toisin sitten käy..
toivottavasti albumia pääsee ihastelemaan vaikkei itse vastaavaa saa siinä vaiheessa aloitettua =)

maikko kirjoitti...

hyvä idea! toivottavasti lopputulosta saa tulla kurkkimaan, vaikke omaa versiota olisikaan :)

minullahan on kyllä otettuna valokuvat yhdeltä syksyiseltä viikolta, papereitakin katsottu valmiiksi ja vähän koristeitakin tehtynä (itseasiassa juuri käytin niitä leimattuja lehtiä toisessa sivussani), mutta en vaan ole saanut tehtyä niistä albumia. tässähän olisi hyvä sysäys, minulle nimittäin deadlinet tekevät hyvää, sillä sillä tavalla saan sysäyksen ryhtyä puuhaan..

taru76 kirjoitti...

Oli pakko tulla uudestaan kommentoimaan : )

Eilen illalla päätin albumin (valmis chipboard albumi), valitsin paperit ja päällystin osan sivuista jo papereilla. Siinä mielessä olen siis jo pitkällä. Sisältöä pitää vielä miettiä valmiiksi...lähestymistapaa sekä kuvien ja tekstien suhdetta/määrää.

Olen tyytyväinen omaan valintaan albumista, koska vaikka olen pitkään omistanut useamman chipboard albumin on tämä ensimmäinen valmistuva. Jotenkin tuntuu että kuvat ja koristeet on paremmassa tallessa muovitaskujen sisällä. Ajattelin, että tätä albumia ei ehkä NIIN usein tule luettua...

Olisipa ihana jos saataisiin lisää innostuneita mukaan tähän haasteeseen : )

baula kirjoitti...

Jos ei olis tuo PL niin ottaisin haasteen vastaan. Nyt tuntuis vähän turhalta tehdä kaksinkertaista työtä. :) Mielenkiinnolla odotan teidän tuloksia, harmi etten pääse IS:n niitä livenä selaamaan..

Creomi kirjoitti...

Harkitsen vakavasti osallistumista haasteeseen. Joulukussa tein DDn ja siitä innostuneena ajattelin vielä joskus tehdä Viikko elämästäni- albumeja eri vuodenajoista. Nyt voisi olla hyvä hetki aktivoitua...

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Mä en ole aiemmin tajunnut noiden viikko elämästä -juttujen ideaa, mutta nyt kun katselin listaasi, innostuin. Tänään sattuu sopivasti olemaan maanantai, joten räpsin heti kuvia ihan täältä kotoa. Jospa tulisi tämä viikko tallennettua!

-puikkis